Graansoorten

Wat we eten van de graansoorten (grassen) is de graankorrel. De hele graankorrel noemen we volkoren. Hierin zitten nog alle vezels, vitaminen en mineralen. Denk bijvoorbeeld aan zilvervliesrijst. Als we alleen het binnenste van de graankorrel gebruiken, dan hebben we te maken met bloem of bijvoorbeeld witte rijst. Hierbij zijn het vliesje (de zemel) en de kiem verwijderd. In bloem Read more…

Kamut, Freekeh en Farro

Kamut is eigenlijk een harde tarwesoort, het valt onder dezelfde familie. Wat anders is bij Kamut is dat het dus zwaarder is maar ook rijker aan mineralen en vitamines. Er zit heel veel Vitamine E in Kamut bijvoorbeeld! Het heeft ook een zoete en nootachtige smaak wat lekker is. Farro Farro wordt vaak in één naam met spelt genoemd en Read more…

Rogge

Vroeger kenden we rogge alleen van Roggebrood. Dat zure donker bruine brood wat je vaak met erwtensoep eet. Maar nu is roggemeel vaak gemengd met andere granen in bijvoorbeeld  broden, crackers, et cetera. Uit een studie in 2010 werd getest dat bij muizen die waren gevoed met roggebrood een lager gewicht, een lagere cholesterolspiegel en iets mindere insulineresistentie werd gemeten.Ook Read more…

Gerst

Gerst is een graansoort dat veel mensen waarschijnlijk bekend voorkomt als een ingrediënt van bier. De graan gerst moet eerst worden gepeld voor dat wij het kunnen eten, zodra dit is gedaan heet het Gort. Je kan het dus kopen als Gort, vlokken en meel. Van Gerst kan er ook Parelgort worden gemaakt. Deze is eigenlijk nog ronder geslepen en Read more…

Amaranth (glutenvrij)

Net als Quinoa komt dit zaadje uit Zuid-Amerika en het behoort zelfs onder dezelfde familie. Het bevat veel calcium, is rijk aan Vitamine B + E en is rijk aan verdere mineralen. Het is verkrijgbaar als vlokken maar ook de Amaranth zaad is lekker als papje. Wat ook lekker is is om het te ‘poppen’ op gezonde repen bijvoorbeeld!

Tarwe

Tarwe kennen we denk ik allemaal wel, een goede basis om mee te beginnen. Net als alle andere graansoorten is tarwe eigenlijk een gras. We gebruiken dan de graankorrel van de grassen. Meel is het maalsel. Bloem is de aanduiding voor een fijngemalen meel van granen, waaruit de buitenste schilletjes, de zemelen en de kiemen van het graan gezeefd zijn. Read more…

Boekweit (glutenvrij)

Net als Quinoa is Boekweit ook een zaad. Boekweit heeft de minst stijgende werking op je bloedsuikerspiegel, goede reden om het te eten! Het bevat super veel eiwitten en magnesium, wat ook een rust gevend effect creëert. Het verbetert je stofwisseling en vanwege de eiwitten versterkt het ook je huid. Je hebt tegenwoordig super lekkere boekweit pasta!

Spelt

Spelt is een oergraan wat weer helemaal hip is. Anders dan bij tarwe zitten de belangrijke voedingsstoffen in spelt, ook in het meellichaam ofwel bloemlichaam en blijven de voedingsstoffen tijdens het maalproces wél volledig in spelt in tegenstelling tot tarwe. Wat ook een reden is om meer spelt te eten is omdat het makkelijker te verteren is in de darmen Read more…

Haver

Haver wordt in principe niet gekalfd (de vlies blijft om de korrel) behalve bij Havermout. Dit is ook een reden waarom havermout minder voedzaam is.Buiten het feit dat haver veel vezels heeft heeft het ook een hogere eiwit gehalte dan andere soorten granen. Ook valt het onder de ‘langzame koolhydraten’ dus zul je een langer vol gevoel ervaren. In principe Read more…

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.